John Grisham: Tvrtka

The Firm

Stara je to knjiga, ali nikad je nisam pročitala, a znam da je svojevremeno doživjela veliki uspjeh. Rekla sam da ću Grishamu dati još koju šansu i ovo je bila jedna od njih. Smatram da su mnogi već pročitali i ovu, a i mnoge druge Grishamove knjige, zato neću duljiti.

Mitch i Abby žive u sretnom braku. Jedino što im nedostaje je posao za Mitcha, tek diplomiranog pravnika, kako bi dobili malo priljeva gotovine da otplate kredite, nađu možda malo veći stan, uštede nešto novaca, jednog dana dobiju djecu i razumijete što hoću reći.

Kada Mitch dobije ponudu za posao u izvjesnoj tvrtki Bendini, Lambert & Locke, a za koju nikad nije čuo, ne zagrije se baš za ponudu, sve dok ne dođe na razgovor gdje ga zavedu izvrsnim uvjetima zaposlenja. Čini se kao posao iz snova, stoga prihvati ponudu.

Mitch radi vrlo marljivo i naporno. A kad mu jednoga dana prilazi FBI agent, shvaća da tvrtka nije ni blizu san snova svakog mladog pravnika, već njegova najveća noćna mora i tu počinje ostatak priče. Naravno, postoji i film temeljen na knjizi, sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.  Moguće je da sam ga gledala, ali se uopće ne sjećam.

Svidio mi se lik Tammy, ona je tajnica koja pomaže Mitchu u njegovim makinacijama. Još mogu dodati kako je Grishamov stil pisanja pitak i zanimljiv, da je radnja romana prerastegnuta sa detaljima, a da me se glavni lik nije ni mrvicu dojmio, dapače na posljednjoj mi se stranici zgadio. Sve u svemu, dobra osrednja knjiga, za mene nikakva senzacija.

Joseph Finder: Igra moći

Power Play


Prvi je ovo roman Josepha Findera kojaga sam pročitala, te sam vrlo zainteresirana pročitati još njegovih romana. Ono što zamjeram jest netočnost sadržaja na koricama knjige, u ovom slučaju nepotpunost i možda brojnost likova.

Sadržaj i naslovnica, a često i font teksta će me odbiti ili privući određenoj knjizi. U ovom slučaju me privukao sadržaj. Počinjući čitati određeni roman, polazim od pretpostavke da su činjenice koje se iznose u sadržaju točne. Postavljam si pitanje, je li onaj tko je bio zadužen za sadržaj uopće pročitao knjigu. Čini mi se da nije. Dakle, lažne pretpostavke kvare moj doživljaj čitanja i to ne opraštam!

Glavni lik jest Jake Landry, a ima tu još i mnošto drugih likova koje mi je bilo teško pratiti, pa su mi se svi učinili istima. Jake je, kako stoji u sadržaju, zaposlen na mjestu pomoćnika izvršnog potpredsjednika. Znači, velika faca? Ne! Krivo. On jest pomoćnik izvršnog potpredsjednika, ali ne kompanije, već projekta izgradnje novog modela putničkog aviona. Već samo tih nekoliko riječi koje su manjkale, dale su mi ideju o vrlo zaposlenom i ambicioznom alfa mužjaku. No, kako se pokazuje u knjizi, on je samo manja riba. A ima tu još manjih propusta koji ne predstavljaju radnju na vjerodostojan način. Eto, sve to me iznerviralo, a za to nije kriv autor.

No hajde da napokon krenem sa svojom idejom o sadržaju. Uz malo početnog otezanja kako bi se eventualno čitatelja usmjerilo na krivi trag, dvanaest čelnika korporacije Hammond odlazi na tzv. godišnji odmor, ili nazovimo to team building, u luksuznu ribičku brvnaru smještenu u kanadskoj divljini, gdje će provesti četiri puna dana odsječeni od ostatka svijeta, bez telefona, mobitela, interneta i mogućnosti sresti ikoga osim samih sebe i naravno osoblja.

Uskoro ih pokuša opljačkati skupina krivolovaca, no ispostavlja se kako to nije slučajna pljačka, već pomno planirana otmica, u svrhu dobivanja otkupnine. Čini se kako se među otetima krije krtica, jer vođa negativaca zna gotovo sve što se može znati.

Jake se ovdje našao posve slučajno kao zamjena svome šefu, najmanje je cijenjeni član ekipe, no izgleda kako jedini ima sposobnosti spasiti svoje kolege, ako to želi, a Jake to itekako želi jer među otetima je jedna posebna djevojka, Ali, bivša djevojka koju još uvijek nije prebolio.