Maeve Binchy: Srce i duša

Heart and Soul

Ovo će najvjerojatnije biti moj posljednji roman Maeve Binchy. Ne zato što je loš, već zato što se nema više što pročitati, bar ne prevedenoga.

Radnja se vrti oko klinike za srčane bolesti u Dublinu. Ima hrpu likova, svi su nekako povezani s tom klinikom, neki više, neki manje, a neki su samo prijatelji nekoga tko radi na klinici.

Posebnost je ovog romana što ćemo susresti neke od likova iz prethodnih romana. Tu su uvijek dobro nam poznati Quentini koji vode renomirani dublinski restoran i koje redovito susrećemo u Binchynim romanima i o kojima odavno postoji roman. Nisu ga preveli, a čini se da niti nemaju namjeru prevoditi više išta od Binchy. 

Onda se pojavljuju Aidan i Nora iz Večernje škole. Ovoga je puta jedno od njih pacijent. I tu su još iz Snova Cathy Scarlet, Tom i Cathy u prolazu, Cathyn otac Muttie, ali i uvrnuti blizanci. Blizanci ovoga puta imaju malo veću ulogu i baš su duša romana. Smiješni i dragi.

Dobro, gornji likovi i nisu najvažniji. Ima ih još mnoštvo i neću ih sad navoditi. Imamo nekoliko ljubavnih priča i zanimljivu priču o svećeniku Bryanu Flynnu čiji je ugled poprilično ugrožen. Po meni je ovo bila baš zabavna priča.

Jojo Moyes: Tu sam pred tobom

Me Before You

Moje razmatranje će biti nepovoljno. Naime, duboko sam razočarana porukom romana, porukom ove tragedije.

Will Traynor je imućan mladić, pun života, sklon avanturama. No glava mu je na mjestu. Tako jednoga kišnoga dana, odlazeći na posao, umjesto da ode na svom motoru, iz opreza odluči otići taksijem. Ovdje će se cijeli njegov život promijeniti, jer će stradati u naletu vozila i ostati će paraliziran od vrata nadolje. 

Nekoliko godina kasnije njegova će majka angažirati mladu, veselu Lou Clark kao njegovu njegovateljicu. Will je očajan, misli da više nema razloga da živi. Ispočetka će biti nepodnošljiv prema Lou, no ona će ostati jer je njezina obitelj u teškoj financijskoj situaciji. S vremenom će se ovo dvoje sprijateljiti...

Dosada, nikako da se natjeram da napišem nešto o ovom romanu. U početku mi se roman jako svidio. Podsjetio me na film koji sam lani pogledala, Nedodirljivi, snimljen je prema istinitoj priči.

Autoričin stil bio je dobar, ali nigdje nije pisalo da će se roman baviti eutanazijom. Nije bilo ni naznake, a ja se unaprijed nisam raspitala. Nisam imala niti razloga za to. A kad kažem baviti eutanazijom, nije da obrađuje tu problematiku, da će je razmatrati. Ne, smatram da je autorica dala svoje površno viđenje i samo to. Sve ostalo je palo u vodu. I dobar joj je trik. 

Stvarno, bio je to nezaboravan roman jer nikada neću zaboraviti da ne čitam ništa više od Jojo Moyes. Nemojte nasjesti kao što sam ja nasjela. Na koricama su bila obećanja o besramno romantičnoj priči i o rupčićima. Da, rupčići, ali ne zbog njihove priče, već za moj nos jer sam prehlađena! Besramno tragično! Baš sam se naljutila. Jojo Moyes goodbye. >:/

Joseph Fadelle: Cijena obraćenja: Ispovijest bivšega muslimana koji je žrtvovao sve kako bi slijedio Krista

Le Prix À Payer

Cijena obraćenja istinita je priča o Mohammedu, iračkome muslimanu koji je trebao naslijediti svojega oca na čelu plemena. Pred njime je bio život bogatstva i moći. Međutim on je jednoga dana povjerovao u Isusa Krista.

Pri služenju vojnoga roka Mohammed je završio u sobi s jednim kršćaninom. Čvrsto se uhvatio zadatka da tog kršćanina obrati na islam. Ipak to se nije dogodilo. Mladićeva je vjera bila poljuljana i postepeno se obratio na kršćanstvo. 

Njegov problem je bio taj što je u njegovoj zemlji promjena vjere bila zločin. Pomagači obraćenicima su bili također u opasnosti. Kada se Mohammed vratio kući iz vojske, u tajnosti je tražio crkvu koja će ga krstiti i već tu je naišao na goleme probleme, jer ga niti jedna crkva nije htjela primiti. Ni vjernici, a kamoli svećenici.

Uskoro mu je obitelj namijenila mladu nevjestu. Nakon vjenčanja, godinama je odlazio iz kuće tajeći supruzi kamo ide. Kada joj je sve priznao ova je bila sablažnjena i pobjegla je glavom bez obzira. Ipak, nakon nekog vremena mu se priključila u želji za krštenjem. 

Potom su njegovi rođaci otkrili što je naumio. Najprije su ga isprebijali, a potom bacili u zatvor gdje je fizički neizmjerno trpio. I dalje je ostao ustrajan u želji za obraćenjem, a bez obzira na sve i dalje ga nisu htjeli krstiti. 

Najzad su on i obitelj pobjegli iz zemlje. Uspjeli su se krstiti, no rođaci su ga svejedno pronašli. Nakon duga nagovaranja i njegova odbijanja da se vrati sa njima, pucali su na njega i ostavili ga da umre. 

Priča je to o patnjama i poteškoćama koje je ovaj mladić pretrpio kako bi postao kršćaninom. Ostao je bez svoga nasljedstva. Trpio je progonstvo, zatočeništvo, odbačenost. Ostavio i oca i majku i braću i sestre. Radi čega? Odnosno, radi koga? Poradi Krista, poradi evanđelja

Slično trpljenje nije daleko od mnogih od nas. Koliki su za vrijeme komunizma trpjeli, koliki su morali skrivati svoju vjeru, a kada su je pokazivali kako su završavali? Ismijavani i prezirani. A koliki danas neizmjerno trpe u svijetu poradi Krista? Osim toga, koliki danas trpe jer ga ne poznaju?

Potrebno je izaći iz sebe i ne skrivati Boga za sebe i u sebi. Kaže Idite i navijestite mojoj braći... Ovaj čovjek je godinama čekao na krštenje baš zato što su se kršćani bojali primiti ga, bojali su se za svoj život, a kaže Tko izgubi svoj život, pronaći će ga

Bila je to jedna poruka za mene. Ja nisam trpjela, ali trpjela je moja obitelj prije mene. Ustvari ja sam privilegirana jer nisam morala trpjeti. Trebala bih biti zahvalna i prihvatiti ovo navještanje koje se ovi ustrašeni kršćani nisu usudili. Iako, da se razumijemo, meni ne prijeti smrt kao njima. Utoliko ima više razloga zašto izaći iz sebe.

Laura Kinsale: Cvijeće u oluji

Flowers from the Storm


Christian je vojvoda od Jervaulxa, zgodan, poročan, opasan zavodnik i raskalašenik. Ipak uza sve to, on je i nadareni matematičar. Jednoga dana cijeli će njegov život pasti u vodu kada doživi moždani udar. Izgubivši moć govora, razumijevanja, svoje motoričke vještine, naći će se zarobljen u sanatoriju gdje ga je obitelj poslala na liječenje, procijenivši da je poludio. Sada još jedino razumije matematičke formule.

Maddy Timms mlada je kvekerica koja je došla u sanatorij kao njegovateljica. Kad ugleda Christiana, sjetit će ga se iz nekoga drugoga života kada je bio razuzdanac i pametan matematičar koji je radio sa njezinim ocem. Ne mogavši povjerovati na što je spao, ona će mu prići i otkriti da čovjek nije lud.

Problem je da je Christian u sanatoriju zlostavljan od strane osoblja i nezadovoljan. No čovjek se ne može pobuniti, a niti ne može pobjeći. Ipak, dogodit će se prilika kada će otići do Londona na suđenje o svojoj slaboumnosti kako bi mu obitelj uskratila upravljanje imovinom. S njime na putu će se naći Maddy koja mu je postala neophodna.

Maddy je pobožna kvekerica. Osuđuje svaku raskoš i razvratnost, a Christiana kao razvratnika prezire. Bolest ga je ponizila, učinila ga ranjivim i donekle dovela u red. Tako uvidjevši da je Christianu potrebna njezina pomoć, ostat će uz njega. Priznajem, nije mi baš dobro sjela cijela ta priča s kvekerima, ali zadovoljna sam s Maddy koja je ostala dosljedna svojoj vjeri.

Uskoro će se između ovo dvoje razviti ljubavna priča koja nije toliko jednostavna za objasniti u nekoliko rečenica, pa neću to ni pokušavati. Samo ću reći da je njihova priča potpuno drugačija od ostalih povijesnih ljubića, pa i mnogo normalnija. Uz to, u nekoliko sam se scena dobro nasmijala. Toplo preporučujem.