Michael D. O'Brien: Posljednja vremena


Father Elijah: An Apocalypse 


Posljednja vremena je četvrti roman iz serije Djeca posljednjih vremena. Ipak sam autor napominje kako mu nije cilj stvoriti famu oko svojih romana. Roman se čita nešto teže od Pomrčine sunca. Kompliciraniji je. Nastavak, ali opet drugačiji. A u obilju fikcije koju čitam, znam prepoznati vrijedno djelo.

U prethodnom romanu, čitali smo samo nagovještaj priče o ocu Iliji Schäferu, karmelićanskom svećeniku. On je obraćenik sa židovstva. U svojoj je povijesti prošao kroz mnoge kušnje. II. svjetski rat, holokaust, gubitak svojih bližnjih, a onda opet gubitak supruge i nerođenog djeteta, najzad i gubitak vjere. Živeći u Izraelu, bio je na dobrom putu da postane politički vrlo moćna osoba. Međutim, Bog ga je pronašao i odvratio od toga puta. On je sada rimokatolički svećenik, već dugi niz godina ponizan karmelićanin koji se uistinu iznenadi kada dobije tajnu misiju od pape.

Njegov je zadatak približiti se čovjeku koji bi mogao biti Antikrist i pokušati ga uvjeriti da odstupi od svojih planova prije no što odvuče svijet u ponor. Tako, krećemo s Ilijom na ovo teško putovanje u kojem ćemo sresti razne ljude, neke bolje, neke lošije, a O'Brien će nas počastiti obiljem poučnih dijaloga.

Na kraju, izdvojit ću nekoliko meni dragih citata.

Nazivali su Crkvu inkvizicijskom. Ali ovaj tiranin, začudo, nije imao ni policiju ni vojsku, ni bilo kakvu drugu svjetovnu moć, već je samo bio glas istine u savjesti. 

Jesu li je zato toliko mrzili? Zato što je bila glas istine u savjesti koji su drugi shvaćali kao prigovaranje, a ako krivci nisu mogli istrpjeti osjećaje krivnje, naposljetku su morali ušutkati onoga koji im prigovara.

O nama u čitavom svijetu govore kao o glavnom kamenu spoticanja između čovjeka i općeg napretka. Krivnja za sve društvene probleme svaljuje se na neodgovarajuću populacijsku politiku, a mi smo, naravno, protiv svake politike koja unižava vrijednost osobe u korist "ljudi".

"Ti želiš biti svetac, Billy. Ali, ti želiš biti svetac na način koji tebi odgovara. Tebi su potrebne veličanstvene pobjede koje bi ti želio postići svojim mačem; osobito su ti potrebne pobjede nad tvojim vlastitim slabostima i nedostacima."

"Tko je svetac? Onaj koji je poslušan Bogu u svojoj slabosti ili onaj koji od Njega zahtjeva da ga opskrbi svim mogućim kvlaitetama prije nego što krene na svoje životno putovanje?"

Sue Townsend: Žena koja je legla u krevet na godinu dana

The Woman Who Went to Bed for a Year


Prije tri dana završila sam sa čitanjem romana i već sam zaboravila ime glavne junakinje. Ona ima nekih pedesetak godina. U braku je s Brianom već dvadesetak godina. Majka je super inteligentnih blizanaca Briana mlađeg i Brianne. Jutro kada blizanci odu na studij, ona se legne u krevet i više se ne diže.

Uskoro ćemo saznati nove pojedinosti. To je žena koju je suprug varao osam godina, najzad je i ljubavnicu počeo varati. Njezina su djeca genijalna, a opet poremećena. I ostali likovi su pomalo uvrnuti. To je OK, jer ne poznajem niti jednu osobu koja je normalna. Svi mi imamo ono nešto. 

Čitanje se svodi na ismijavanje uvrnutih likova koji okružuju Ženu, a ima ih podosta. O mnogima ćemo čitati i nešto otkriti, ali o njoj samoj nećemo znati ništa više nego na početku. Žena koja je legla u krevet na godinu dana ostala mi je misterija. Legla je. Zašto? Ni sama ne zna. Što radi? Leži i razmišlja. Okolina joj smeta. Navodno nije luda. Hm!?

I ja bih ponekada rado legla, ali nema šanse da bih ostala u krevetu. Čitajući ovaj roman, više nemam želju leći na duže vremensko razdoblje. Roman koji govori o ničemu. Svako toliko pojavi se neka smiješna stranica, ali nekako mi to ovoga puta nije bilo dovoljno da bi opravdalo vrijeme uloženo u čitanje.