Anti Tuomainen: Iscjelitelj

Parantaja

Radnja je smještena u Helsinkiju, u bliskoj budućnosti. Svijet kakav poznajemo više ne postoji. Zemlju je poharala ekološka katastrofa. Velik dio Zemlje je potopljen, kiša pada cijelo vrijeme, te ljudi odlaze na sjever. U svakom slučaju sve je puno nasilja, epidemije haraju, društvo funkcionira samo prividno. Ipak nekako-život ide dalje. 

U Helsinkiju se pojavio serijski ubojica koji sebe naziva Iscjeliteljem. Njegova je misija osloboditi društvo od uzročnika ekološke katastrofe, a to su razni bogatuni i njihove obitelji. Potraga za ubojicom se baš i ne čini. Policija nema sredstava za to.

Johanna je novinarka koja je istraživala taj slučaj za svoj članak, no onda je nestala. Njen zabrinuti suprug Tapani, pjesnik, kreće u potragu za Johannom. Putem će otkriti da Iscjelitelj baš i nije ono što tvrdi. Neki od njegovih poznanika, pa i sama Johanna kriju svoju prošlu povezanost s ubojicom. 

Nema ni okusa krvi, i draže mi je da ga nema. Bez daha, kako sugerira naslovnica, ostala nisam. Roman nije loš, no jednostavno mi nije sjeo. Sva sreća da je bio kratak.