Michael D. O'Brien: Dnevnik nevolje

Plague journal

Ovo je treći dio serijala Djece posljednjih vremena. Mnogo kraći od ostalih romana. Na dijelove i teži.

U drugom nastavku pratili smo događaje oko malenoga Arrowa i njegova spašavanja. No nismo znali što se uistinu dogodilo da je njegova obitelj bila toliko progonjena. Eto, Dnevnik nevolje to razjašnjava. 

Društvo iz Dnevnika nevolje nije demokratsko, već totalitarno. Država kontrolira medije, a čak je spremna oduzeti slobodu, šireći dezinformacije, optužujući bez suđenja i konačno zatvaranjem ljudi na nepoznata mjesta. Jednostavno se možeš izgubiti i nestati. 

Nathaniel je urednik lista The Echo u kojem zastupa neke svoje stavove koje ne odobrava kanadska vlada. S vremenom se toliko zamjerio vlasti da se našao na njihovoj meti, te je pokrenuta hajka na njega i njegovu obitelj. 

Roman prati događaje koji su prethodili Nathanielovoj nevolji, njegovom bijegu s dvoje djece, te najzad ga pratimo do trenutka njegova uhićenja. Uz brojne digresije, govori nam o prošlim događajima, uspomenama, te svojim promišljanjima.

Za kraj - dva citata iz knjige, koje bi Nathaniel mogao reći da se slučajno našao živjeti u lijepoj našoj Hrvatskoj:

Tada još nisam shvaćao, no u školi su im govorili protiv "vrijednosnih sudova", protiv homofobije, vješticofobije i čega sve ne, prije nego što su na pravi način shvatili kako je dobro biti moralno neizopačen i kako je opasno biti perverzan.


Sve donedavno roditelji su bili oni koji su dopuštali državi da im odgaja djecu šest sati dnevno - davali smo im djecu na posudbu, na povjerenje. A sada misle da mi njima moramo polagati račun zato što postupamo kao roditelji, i da oni daju djecu nama natrag na posudbu, na povjerenje.