Holly Pierlot: Tajna uspješnoga majčinstva

A Mother's Rule of Life. How to Bring Order to Your Home and Peace to Your Soul

Evo, ovaj put nešto duži post u odnosu na prošli. Mislim da ga knjižica zaslužuje, obzirom na to koliko sam razvukla njezino čitanje, a razvukla sam ga u nedogled.

Tajna uspješnog majčinstva ne daje nikakvu uspješnu formulu, već govori o majčinstvu kao pozivu i poslanju za koje se treba moliti svaki dan i tražiti snagu od Gospodina. Sama autorica došla je na rub snaga kao majka i vidjela da ne može više dalje. Dakle, Holly Pierlot je žena koja piše iz svog vlastitog iskustva odgajanja petero djece.

Autorica se služi takozvanim majčinim pravilom. Biti majka je poziv. Biti časna sestra u samostanu je također poziv. 

Časne sestre imaju uredan život. Točno se zna kada je vrijeme za rad, molitvu, obrok, spavanje, odmor... Ne znam mnogo o njihovom životu, no ono što znam jest da se one uistinu drže reda, da rade naporno i da mnogo mole.

Danas većina majki radi. Djeca su u vrtiću i školi. Kad se svi vratimo kući slijedi strka oko ručka, čišćenja, pisanja zadaće, brige o rublju... Jednostavno nemaš vremena ni za sebe, možda čak ni za priču prije spavanja dječici, muža niti ne vidiš. Znaš da su svi tu negdje i cijelo vrijeme radiš sve to za njih. Čak i ako si kod kuće, nema šanse da obaviš sve što trebaš, da budeš odmorna, nenapeta i nestresirana. A kada imaš više djece? To poslanje postaje sve teže i teže.

Stoga majčino pravilo nastoji uvesti red u život, nešto slično samostanskom životu. Međutim, tu nije u pitanju samo raspored kojega se valja držati. Jer ako ćemo o rasporedu, učinit će nam se da je prenaporan, nefleksibilan, da ga se nemoguće pridržavati. No, ako se u tom pravilu traži Boga, onda će ga se i pronaći, A biti će i mnogo prilika za molitvu.

Kako sam počela čitati, bila sam dirnuta i odmah se rasplakala jer sam vidjela da je moje iskustvo vrlo slično njezinu iskustvu. A onda kada je autorica počela govoriti što to znači majčino pravilo, digla mi se kosa na glavi i rekla sam da je to nemoguće, da stvarno pretjeruje, pa bih stala s čitanjem. Ali znala sam da je sve što piše istina i onda bih smogla snage za još nekoliko stranica.

Moj problem je bila obeshrabrenost. Ja to ne mogu, pa se ne moram ni truditi. Vrlo je lako pretvarati se da je sve u redu, iako ništa nije u redu. Možeš tako živjeti neko vrijeme, ali prije ili kasnije svi će puknuti. Stoga je bolje riješiti probleme u obitelji mnogo prije.

Pet je ključnih prioriteta bračnoga poziva:
  • Molitva
  • Vlastita osobnost
  • Supružnik
  • Roditelj
  • Hranitelj
Svaki od ovih prioriteta, autorica obrazlaže u knjizi. Stoga knjigu toplo preporučujem kršćanskim majkama i majkama više djece. 

Nema komentara:

Objavi komentar