Michael D. O'Brien: Pomrčina sunca

Eclipse of the Sun

Rijetki su romani vrijedni spomena, a ovo je jedan od rijetkih. Iako, da se razumijemo, na mojem ćete blogu naletjeti na sve i svašta, a često i ono što nije vrijedno. No o tome nekom drugom prilikom. Danas o Pomrčini sunca.

Roman je drugi u nizu kršćanskih apoliptičkih romana Michaela D. O'Briena, iz serijala Djeca posljednjih vremena. Nažalost, prvi roman kod nas nije preveden. Čini mi se da bi bio dobar uvod ovome djelu jer govori o događajima koji su prethodili Posljednjim vremenima,  a ujedno i o nekim likovima iz ovog romana.

Sam roman star je već nekih petnaestak godina, ipak bih dodala kako je zadržao na svojoj aktualnosti, a poprilično plijeni pažnju čitatelja. Za razliku od mnogih trilera, ovaj se ne usredotočuje toliko na iznenadnim preokretima u radnji. Oni mu nisu potrebni. A kao kršćanski roman u sebi nosi mnoštvo dobrih poruka. Primjerice jedna koja je bila za mene: moliti časoslov. Dok pratimo radnju susrećemo brojne kršćane, a nešto što je njima zajedničko je bila upravo molitva časoslova. I to je dobro jer napokon sam uzela časoslov u ruke. 

U romanu ćemo susresti mnoštvo različitih ljudi. Katolike, protestante. Svećenike, pastore i njihove župljane. Vjernike, nevjernike. Mlade obitelji s brojnom djecom, narkomane, časne sestre, ubojice. Policiju, tajne službe, novinare, političare. Međutim radnja se vrti oko dječačića Arrowa Delaneyja. 

U Kanadi smo, krajem devedesetih prošloga stoljeća. Arrowljev otac, Nathaniel se zamjerio kanadskoj vladi koja ga optuži da je oteo dvoje djece, ubio jednu osobu, te je najzad ubijen pri pokušaju uhićenja. Oteta djeca bila su njegova djeca, a ubijena osoba nije umrla od njegove ruke. Ipak, to je ono što javnost znade. 

Postoji i jedno obećanje. Nathaniel ima suprugu i još jedno dijete koje živi daleko u jednoj komuni. Nathaniel žarko želi da se Arrow i njegova majka vrate svojoj obitelji. Tu će zadaću dobiti otac Andrej. Uskoro će cijela zemlja biti u barikadama tražeći nestalu djecu i oca Andreja. Otac Andrej će imati mnoge providonosne susrete u potrazi za malenim dječakom. Kad pronađe Arrowa svojim će se očima uvjeriti kako policija uništava cijelo jedno naselje i ljude u njemu, a potom ubija časne sestre koje žive u samostanu u blizini. Jedino Arrowa uspjeva spasiti. Dalek je put do njegove sigurnosti, a na putu će se susresti s nebrojenim opasnostima. Doći će i vrijeme kada će biti uhvaćeni, doći će i vrijeme bijega, a i vrijeme rastanka. Neki likovi će proći mučeništvo, a neki će preživjeti. 

Uza ovu priču o dječaku osvjedočit ćemo se okrutnim ubojstvima nevinih, otmicama ljudi od strane države, medijskoj šutnji, odvratnim eksperimentima na djeci, raznim oblicima terora kojima država pokušava oduzeti ljudima slobodu, sa ciljem da se unište najslabiji, najsiromašniji i oni religiozni kako bi se uspostavio novi društveni poredak. U silnim nevoljama likovi će ići naprijed u silnom strahu, ali sa Gospodinom. 

Za razliku od brojnih djela koja čitam, ovaj nikako nije spadao u kategoriju zabave već istine. Autor u svom pogovoru navodi kako mu nije bila nakana predvidjeti budućnost. S druge strane govori o fiktivnim događajima koji se već sad zbivaju u stvarnosti. 

Na kraju ću reći da je ovo bila jedna divna knjiga. Uskoro počinjem čitati nastavak i nadam se da će nastavak biti dostojan svog prethodnika. 

1 komentar:

  1. Sve su mu knjige posebne i obogaćuju nas vjerski :)!

    OdgovoriIzbriši