Scott Turow: Pravne pogreške

Reversible Errors

Rommy Gandolph je prije deset godina proglašen krivim za ubojstvo troje ljudi. Osuđen je na smrt, a sada se približava datum izvršenja njegove kazne. Iako je prije deset godina priznao ubojstvo, sada tvrdi da je nevin. 

Po službenoj dužnosti njegov slučaj preuzima Arthur Raven. Njegov je zadatak utvrditi postoji li ijedan čvrsti argument za pošedu Rommyjeva života. 

Gillian Sullivan je sutkinja koja je osudila Rommyja. U međuvremenu je uhvaćena zbog primanja mita, te je nakon odsluženja kazne, odnedavno puštena na slobodu. Ona je ta koja Arthura upućuje na novoga svjedoka u slučaju.

Novi je svjedok Erno Erdai. On je smrtno bolestan čovjek, u zatvoru, koji odlučuje prije smrti očistiti svoju savjest. Zapanjujuće, on priznaje ubojstvo troje ljudi i namjerno podmetanje Rommyju. Je li to dovoljno za Rommyjevo oslobođenje?

Tužiteljica na slučaju, Muriel Wynn, te detektiv na slučaju, Larry Starczek, ne vjeruju ni riječi ovom novom priznanju. Kako vrijeme konačne odluke prolazi, na vidjelo izlaze nove činjenice. Jesu li istinite? Rijetko. I tko je ubio troje ljudi? Je li Rommy uistinu kriv, je li to Erno, ili netko treći?

Eto, u tome se ukratko sastoji radnja ovog romana prema kojem je snimljena serija Grijesi prošlosti sa Williamom H. Macyjem, Tomom Selleckom, Monicom Potter, Felicity Huffman & co. Seriju nisam pogledala. Samo spominjem, ako nekoga slučajno interesira.

Inače, priča je naporna i mučna zbog sporog razvoja radnje. Puna je lažnih iskaza, a previše upletenih je bilo ili još uvijek jest u zatvoru. Također, previše je tu afera. Čini mi se da su svi lagali i da svi još uvijek lažu, a za likove ne osjećam nimalo simpatije. Jedino što me privuklo je zaplet koji je vrlo brzo podbacio.

Nema komentara:

Objavi komentar