J. K. Rowling: Prijevremeni izbori

The Casual Vacancy

Naslovnica uistinu bode u oči! Bila je to prava romančina. Naravno, pročitana samo zbog autorice. Ipak, nije to bilo loše čitanje. Samo što je potpuno drugačije od romana o Harryju Potteru. Iako se promovira kao roman za odrasle, vrlo lako bi mogao biti i young adult roman.

Pagford je naoko jedan idiličan gradić, ali kao i svako mjesto i ovo ima tajnu. Fields je pagfordsko silom nametnuto predgrađe. Ondje žive socijalni slučajevi koje bi mnogi Pagfordci rado proslijedili susjednome većem gradu. 

Barry Fairbrother je jedan od mlađih vijećnika u Pagfordu, podrijetlom iz omraženog Fieldsa. Možda je i jedini primjer osobe iz Fieldsa koja je uspjela u životu. Dakako, on se bori da Fields i dalje ostane pagfordsko predgrađe. Međutim, Barry je iznenada preminuo. Jedno je vijećničko mjesto upražnjeno i vrijeme je za prijevremene izbore. 

Moram napomenuti - nije ovo roman o izborima i politici. Čini mi se da je to samo privid, iako će problemi nastati kada započnu kandidature za upražnjeno mjesto. Najzad će biti samo tri kandidata, a iza svakog kandidata stoji njegova obitelj. Ipak, izbore ćemo pratiti samo u pozadini ove priče. U ovome slučaju, djeca će se pokazati kao vrlo značajan faktor u cijeloj priči.

U romanu, autorica progovara o nekoliko socijalnih slučajeva, ovisnostima, obiteljskom nasilju, bullyingu, psihičkim bolestima... Ukratko, navodi nas da poželimo razotkriti tajne njezinih likova. Likova ima mnogo. Priča je realna, nema magijskih rješenja. Kraj priče je tužan, beznadan. I u tom beznađu je autorica, po mome mišljenju, zakazala.

Nema komentara:

Objavi komentar