Emily Eden: Poluspojeni par

Semi-Attached Couple

Čista je slučajnost da sam se dokopala ove knjige i ostala sam ugodno iznenađena. Poluspojeni par, roman koji je nastao oko 1830. godine, prvi put je objavljen 1860. Neodoljivo podsjeća na moju omiljenu Jane Austen. A tko ne voli Austen, neće voljeti ni ovaj roman. Osim toga, autorica je bila njezina velika obožavateljica.

Glavni junaci ove priče su novopečeni mladenci. On je toliko zaljubljen u nju da je neprestance opsjeda svojim zahtjevima za ljubavlju, a ljubomoran je na svakoga kome pokloni i najneviniji smiješak. Ona se pak guši u njegovim izljevima ljubavi i brojnim ispadima.

Nakon što je prošlo razumno vrijeme od dana vjenčanja, na njihovo ih imanje dolazi posjetiti brojna družina prijatelja, rodbine i poznanika. Od brojnih likova koji ih okružuju istaknut ću jednu udatu gospođu koja kaže sama za sebe da si je dobra sa svima, svi joj se povjeravaju, svih savjetuje, o svemu zna sve najbolje, a proganjaju je brojni muškarci. Tu su još mladenkin brat i njezina najbolja prijateljica koji se ne podnose, te mladenkin bratić i jedna mlada susjeda. I to svi u pravoj dobi za ulazak u brak.

Fina je to vrsta priče, duhovita i ironična, bez previše strastvenih afekata koji bi priču činili polu ludom. Baš onakva kakvu volim. I za kraj, navodno se Emily Eden smatra jednom od prabaka chick lita.

Nema komentara:

Objavi komentar