Jane Green: Obećaj mi

The Love Verb

Callie Perry živi vrlo sretnim životom. Ima muža koji često putuje, ali smatra kako to samo pogoduje njihovu braku. Ima dva preslatka djeteta, prekrasnu kuću, odlične odnose s obitelji i prijateljima. Što bi još više mogla poželjeti? 

Steff je Callina mlađa sestra. Vrsna je kuharica. Živi površnim životom i još uvijek se nije skrasila. Često mijenja dečke. Obično su to rockeri u usponu. Mason je Steffin prijatelj koji joj pokušava povjeriti svog psa na čuvanje kroz jedno godinu dana dok on boravi u Londonu. On je oženjen, ima dvoje djece. Iako trpi u braku, odlučuje ostati sa ženom kako bi držao svoju obitelj na okupu.

Lila je pak Callina najbolja prijateljica. Misli da je napokon pronašla ljubav svog života. On ima dijete iz prvoga braka i bivšu ženu koja ju izluđuje.

Tu su još Callini i Steffini roditelji koji su razvedeni već trideset godina, te vrlo rijetko komuniciraju.

Ono što će biti presudno za većinu likova iz priče su Calline jake glavobolje zbog kojih će završiti u bolnici. U vremenu koje će uslijediti otkrit će da je oboljela od raka, te da joj vrlo vjerojatno ostaje nekoliko tjedana života.

Autoričin stil je donekle čitljiv. Često ide iz sadašnjosti u prošlost. Tekst sadržaja na koricama je neistinit. Ovo je u kratkom vremenu, već treći roman koji nudi recepte. 

Ovaj Callin "savršen život" o kojemu sam pisala na početku me se uopće nije dojmio. Nisu me se dojmili ni odnosi o kojim autorica piše, niti olako shvaćanje braka, a najzad površno je prikazano ono najvažnije-smrt.

Međutim nisam ostavljena ravnodušnom, obzirom na bolest o kojoj autorica progovara. Roman je napisan u sjećanje na autoričinu prijateljicu koja je nedavno preminula od leptomeningealne karcinomatoze. To je bolest koja se pojavljuje u 5% slučajeva žena koje su liječene od raka dojke. Nadam se da sam to dobro prenijela.

Rak dojke je prečesta bolest u našim krajevima. Može se liječiti i uspješno se liječi ako se otkrije na vrijeme. U mojoj je okolini previše žena koje su oboljele od ove bolesti. Nažalost ima i onih koje su prerano izgubile život u ovoj opakoj borbi. Koristim priliku i podsjećam sve vas koji čitate ovaj post da napravite kontrolu. Jeste li znali da i muškarci mogu oboljeti od raka dojke (iako rijetko)? Također, statistike za Hrvatsku govore kako imamo daleko veću smrtnost od razvijenijih zemalja.

Nema komentara:

Objavi komentar