Laura Kinsale: Cvijeće u oluji

Flowers from the Storm


Christian je vojvoda od Jervaulxa, zgodan, poročan, opasan zavodnik i raskalašenik. Ipak uza sve to, on je i nadareni matematičar. Jednoga dana cijeli će njegov život pasti u vodu kada doživi moždani udar. Izgubivši moć govora, razumijevanja, svoje motoričke vještine, naći će se zarobljen u sanatoriju gdje ga je obitelj poslala na liječenje, procijenivši da je poludio. Sada još jedino razumije matematičke formule.

Maddy Timms mlada je kvekerica koja je došla u sanatorij kao njegovateljica. Kad ugleda Christiana, sjetit će ga se iz nekoga drugoga života kada je bio razuzdanac i pametan matematičar koji je radio sa njezinim ocem. Ne mogavši povjerovati na što je spao, ona će mu prići i otkriti da čovjek nije lud.

Problem je da je Christian u sanatoriju zlostavljan od strane osoblja i nezadovoljan. No čovjek se ne može pobuniti, a niti ne može pobjeći. Ipak, dogodit će se prilika kada će otići do Londona na suđenje o svojoj slaboumnosti kako bi mu obitelj uskratila upravljanje imovinom. S njime na putu će se naći Maddy koja mu je postala neophodna.

Maddy je pobožna kvekerica. Osuđuje svaku raskoš i razvratnost, a Christiana kao razvratnika prezire. Bolest ga je ponizila, učinila ga ranjivim i donekle dovela u red. Tako uvidjevši da je Christianu potrebna njezina pomoć, ostat će uz njega. Priznajem, nije mi baš dobro sjela cijela ta priča s kvekerima, ali zadovoljna sam s Maddy koja je ostala dosljedna svojoj vjeri.

Uskoro će se između ovo dvoje razviti ljubavna priča koja nije toliko jednostavna za objasniti u nekoliko rečenica, pa neću to ni pokušavati. Samo ću reći da je njihova priča potpuno drugačija od ostalih povijesnih ljubića, pa i mnogo normalnija. Uz to, u nekoliko sam se scena dobro nasmijala. Toplo preporučujem.

2 komentara:

  1. meni osobno,predivna knjiga totalno drugacija od svih ljubica ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. i meni osobno predivna knjiga

    OdgovoriIzbriši